Doe een dagje culinair Marokko!
Hoe ik ben opgegroeid en heb ervaren van Moeder Yamna El Ouafrassi (90) is dat het ronde tafeltje in de huiskamer van Yamna in de jaren 70 vier keer per dag volledig vol zat. Niet alleen omdat wij toen met 8 kinderen thuis opgroeide, maar omdat de Marokkaanse eetcultuur zeer uitgebreid en een sociale belevenis is. Buren, vrienden en familie schoven dagelijks op verschillende tijden aan.
Er werden nieuwtjes uitgewisseld, geroddeld, gelachen en serieuze levenszaken besproken.
En vooral; er werd genoten.. van de rijke Marokkaanse keukengerechten.
De intrigerende Marokkaanse keuken staat wereldwijd bekend om veel producten in harmonie met elkaar. Daarbij; veel creativiteit, precisie en presentatie. De Marokkaanse keuken heeft heel veel invloeden van buitenaf gekregen. Deze populaire keuken heeft sporen van de Franse, Spaanse, Griekse, Joodse, Turkse, Portugese en Afrikaanse keuken. Toch stamt de echte Marokkaanse keuken af van oorspronkelijke Berbers (Yamna afkomst), de eerste inwoners van noord Afrika. Elke familie en regio/ streek heeft eigen recepten die worden overgedragen van moeder op dochter of zoon en zodoende blijven, ondanks een hoop ontwikkelingen in het land, de klassieke en traditionele gerechten de populairste! Deze passie en liefde voor de Marokkaanse keuken heeft Yamna aan zoon Aziz Ouchan overgedragen met 1 persoonlijke boodschap van Yamna aan zoon : Traditionele Premium Cuisine Marocaine delen met Europa om grenzen te verleggen en kennis te delen! En Kennis delen = vermenigvuldigen! En daarom neemt Aziz graag u even mee om een kijkje te nemen bij Premium Cuisine Marocaine, om de echte beleving van een traditionele “dagje culinair Marokko” te ontdekken.
Ontbijt
Een Marokkaanse ontbijt is zeer uitgebreid.
Zoals bv Marokkaanse bruin en wit brood geroosterd door Yamna zelf op een “Mejmar” ( een Marokkaanse houtskool grill van aardwerk),
Gebakken ei met plakjes tomaat en olijfolie
Marokkaanse mint thee
Koffie
Zwarte olijven
Jam van citrusvruchten
Echte boter
Witte kaas( zelfgemaakte)
Harcha (Griesmeel broodjes)
Msemen (Marokkaanse pannenkoek)
Baghrir (een luchtige Marokkaanse pannenkoek)
Honing
Marmelade van citrusvruchten
Jus d’orange
Lunch
Couscous ( vaak op vrijdag = een gebedsdag)
Tajine met: Vlees, kip, groente
Fritura (Gebakken vissoorten), vis uit de oven
Met salades: Salade Marocaine, komkommer salades, romeinse sla, ui, tomaat en dressing.
Olijven groen op verschillende smaken
Tapenades warm of koud: Zaalouk (aubergine tapenade), Taktouka (gegrilde paprika’s en tomaat met olijfolie), Bkoul (tapenade van postelein, zwarte olijven heel, knoflook, komijn en olijfolie)
Tajine witte bonen met kalfsvlees of lamsblokjes, tajinekruiden ras el hanout, tomaten, olijfolie, knoflook en koriander.
Tajine Linzen met kalfsvlees blokjes ,tajinekruiden of ras el hanout, tomaten, koriander, olijfolie, knoflook en wortel
Tajine spliterwten (Marokkaanse erwtensoep)
Tajine Kikkererwten met kalfsvlees, rozijnen en rijst (specialiteit uit Tanger)
Merinda (4e uurtje)
Shfenj (Marokkaanse Beignet)
F’kakes (Marokkaanse zoete broodjes)
(zoete broodjes met oranjebloesem water, anijs)wordt vaak tijdens bruiloften gegeven aan genodigden samen met verschillende koekjes op een kartonnen schaaltje en propfolie erom heen met een lintje. Oftewel bruidsuikers op z’n Marokkaans)
Msemen (Marokkaanse Pannenkoeken)
Baghrir (een luchtige Marokkaanse pannenkoek met heel veel gaatjes. Wordt geserveerd met honing, Marmelade
Amlou (Argan pasta)
Honing
Echte boter
Patisserie/Marokkaanse koekjes (verschillende Marokkaanse koekjes en Franse patisserie)
Marokkaanse munt thee (groene thee met munt en veel suiker)is een
Avondmaaltijd
- Tajine vlees met groente en aardappelen
- Tajine vlees met vlees jus, pruimen of abrikozen, geroosterde amandelen en gekookte ei.
- Tajine kip met jus, gekonfijte citroen, groene olijven, stukjes kippenlevertjes en gekookte ei
- Tajine vis uit de oven met plakjes aardappelen, rode paprika, tomaat, gekonfijte citroen, Charmoula marinade en verse doperwten.
- Pastilla kip Filodeeg gevuld met kip, ras el hanout, kaneel, geroosterde amandelen, koriander en ei)
- Tajine Kefta (gehaktballetje met tajine vleeskruiden, tomaten, knoflook, koriander, paprika en ei)
Met Salade Maroccaine: Een Sinaasappel salade met kaneel, oranjebloesem water en een beetje suiker.
Geïnspireerd? Informeer naar onze kwaliteit producten!
This post is also available in: Engels