Wat is een tajine?

Een tajine is een Marokkaanse aardewerken stoofpot.
De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan.
Vooral in Marokko maar ook in de rest van Noord-Afrika is de tajine populair.
Tegenwoordig zijn ze echter ook ruimschoots verkrijgbaar in Nederland en België.
Een tajine bestaat uit een schaal, waarin de bereide gerechten opgediend kunnen worden en een relatief hoog conusvormig(punt-) deksel.
Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal.
Daarmee lijkt de werking van de tajine enigszins op die van een snelkookpan.
Je hebt in verhouding heel weinig olie of andere vetten nodig bij het bereiden van gerechten in een tajine.
De meeste Tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn.
Voordat een tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, moet je de schaal ongeveer 24 uur onderdompelen in water. Je kunt zo voorkomen dat de tajine barst bij het bereiden van gerechten.
Droog `m daarna goed af en smeer de binnenkant van de schaal en het deksel in met wat olie.
Bij gebruik op gas kan het nodig zijn om een sudderplaatje te gebruiken.
Je kunt een Tajine ook in de oven zetten. Sommige Tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen.
Tajines worden zowel gebruikt om groente, vlees, kip als visgerechten te bereiden.

Eet smakelijk !                                                                              Aziz Ouchan

 

This post is also available in: Engels