Couscous Tfaya
Benodigdheden
VOOR DE KIP
- 8 kipdrumsticks of 4 kipkarbonades
- 2 uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels koriander, fijngehakt
- 4 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 zakje saffraanpoeder
- Enkele draadjes saffraan
- peper en zout naar smaak
- olijfolie
TFAYA
- 4 grote uien, in halve ringen gesneden
- 1 kopje sultana rozijnen, in water geweekt +
- 1 theelepel oranjebloesemwater
- 1 theelepel gember
- 1 theelepel kaneel
- 1 pijpje kaneel
- Enkele draadjes saffraan
- 1/2 zakje saffraanpoeder
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels honing
- zonnebloem of olijfolie
VERDER NODIG
- 2 eieren, gekookt
- Handjevol amandelen, geroosterd
- of gebakken
- 300 gram yamna couscous tricolore
- of naturel
- 1 el zonnebloemolie
- 1 eetlepel geklaarde boter
Bereiding
KIP
- Doe de kipdrumsticks in de pan. Voeg de ui, knoflook, koriander, peterselie, specerijen, peper en zout toe.
- Giet hier een flinke scheut olijfolie overheen en meng alles goed. Doe de pan op het vuur een braad de kip op hoog
- vuur even aan. Temper het vuur, doe een deksel op de pan en laat op laag vuur stoven totdat de kip gaar is.
- Haal kip uit de pan en voeg 5 dl kokend water toe. Laat even opkoken.
TFAYA
- Ondertussen in een pan de uien in een scheutje zonnebloemolie en 3 eetlepels boter aanfruiten.
- Voeg peper, zout, gember, kaneel, het kaneelstokje en de saffraandraadjes en saffraanpoeder toe.
- Op een zacht vuur in ca. 20 min. gaar stoven.
- Neem ca 2 dl bouillon uit de pan met kip en voeg deze aan de uien toe.
- Voeg ook de geweekte rozijntjes toe en laat nog ca. 10 minuten stoven.
- Voeg op het laatst de honing toe.
COUSCOUS
- Doe de couscous in een schaal en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 tl zout aan toe. De zonnebloemolie goed in de couscous wrijven.
- Neem 3 dl bouillon uit de pan met kip en giet deze over de couscous. Roer voorzichtig om. Dek toe met deksel of folie en laat 5 minuten staan.
- Roer de couscous na 5 minuten voorzichtig los en werk er een klontje boter doorheen.
- Doe de couscous in een schaal en maak een kuiltje in het midden.
- Plaats een schep Tfaya in het kuiltje en schik hierboven de kip.
- Schik de rest van de tfaya om de kip heen.
- Garneer met gekookte eieren en amandelen.