Couscous Tfaya

Benodigdheden

VOOR DE KIP

  • 8 kipdrumsticks of 4 kipkarbonades
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels koriander, fijngehakt
  • 4 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 zakje saffraanpoeder
  • Enkele draadjes saffraan
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie

TFAYA

  • 4 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 1 kopje sultana rozijnen, in water geweekt +
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 pijpje kaneel
  • Enkele draadjes saffraan
  • 1/2 zakje saffraanpoeder
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels honing
  • zonnebloem of olijfolie

VERDER NODIG

  • 2 eieren, gekookt
  • Handjevol amandelen, geroosterd
  • of gebakken
  • 300 gram yamna couscous tricolore
  • of naturel
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 eetlepel geklaarde boter

Bereiding

KIP

  • Doe de kipdrumsticks in de pan. Voeg de ui, knoflook, koriander, peterselie, specerijen, peper en zout toe.
  • Giet hier een flinke scheut olijfolie overheen en meng alles goed. Doe de pan op het vuur een braad de kip op hoog
  • vuur even aan. Temper het vuur, doe een deksel op de pan en laat op laag vuur stoven totdat de kip gaar is.
  • Haal kip uit de pan en voeg 5 dl kokend water toe. Laat even opkoken.

TFAYA

  • Ondertussen in een pan de uien in een scheutje zonnebloemolie en 3 eetlepels boter aanfruiten.
  • Voeg peper, zout, gember, kaneel, het kaneelstokje en de saffraandraadjes en saffraanpoeder toe.
  • Op een zacht vuur in ca. 20 min. gaar stoven.
  • Neem ca 2 dl bouillon uit de pan met kip en voeg deze aan de uien toe.
  • Voeg ook de geweekte rozijntjes toe en laat nog ca. 10 minuten stoven.
  • Voeg op het laatst de honing toe.

COUSCOUS

  • Doe de couscous in een schaal en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 tl zout aan toe. De zonnebloemolie goed in de couscous wrijven.
  • Neem 3 dl bouillon uit de pan met kip en giet deze over de couscous. Roer voorzichtig om. Dek toe met deksel of folie en laat 5 minuten staan.
  • Roer de couscous na 5 minuten voorzichtig los en werk er een klontje boter doorheen.
  • Doe de couscous in een schaal en maak een kuiltje in het midden.
  • Plaats een schep Tfaya in het kuiltje en schik hierboven de kip.
  • Schik de rest van de tfaya om de kip heen.
  • Garneer met gekookte eieren en amandelen.